De tweede bijeenkomst gaat over het tastbaar en beleefbaar maken van verre en nabije toekomsten. We kennen de verre toekomst niet en we kunnen beschrijven en bespreken, maar dat maakt deze nog niet beleefbaar. Om toekomstige ervaringen invoelbaar te maken, wordt future probing en speculative design ingezet. Hiermee ga je op zoek naar de uitdagingen en vraagstukken van de toekomst, door concrete artefacten of objecten uit die toekomst te maken. Waar loop je tegenaan, wat roept het op en welke verhalen worden ermee verteld?
De sessie start met een presentatie van Lisa Mandemakers over het project ‘external womb’. In opdracht van Erasmus MC ontwierp zij een future probe, die onderdeel was van het onderzoek naar betere behandeling van vroeggeboren baby’s. Zij gaat in op het ontwerpproces en op de manier waar de aansluiting gezocht wordt met ontwikkelingen op gebied van technologie en wetenschap. Hoe zorg je ervoor dat het ontwerp daadwerkelijk bijdraagt aan het maken van keuzes?
Vervolgens nemen Lenneke Kok en Caroline Maessen, onderzoekers futures probing bij het Lectoraat Co-Design aan Hogeschool Utrecht je mee in hoe je daar zelf vorm aan kunt geven. Vanuit voorbeelden van future probing zoals zij die hebben ingezet bij organisaties als Ministerie voor Infrastructuur en Rijkswaterstaat nemen zij je mee in de vraag hoe jij kunt komen tot future probes die daadwerkelijk bijdragen aan de beweging die de organisatie en het eco-systeem daaromheen nodig heeft.
Steekwoorden:
Future Probing, Speculative Design
Image Credit: Bram Saeys
Lisa Mandemaker
Lisa Mandemaker is een social designer met een specialisme in speculatief design en design voor debat. Ze creëert prototypes om de toekomst dichter naar ons toe te trekken, zodat we in gesprek kunnen gaan over nieuwe mogelijkheden die de toekomst zou kunnen gaan brengen. Door samen te werken met experts uit het veld, mixt ze hun kennis met haar eigen artistieke research om zo fysieke objecten en ervaringen te maken. Lisa heeft onder andere gewerkt binnen de toekomt van voortplanting, de toekomst van internet en de toekomst van ongelijkheid. Haar meest bekende werk focust op technologie en voortplanting, zoals kunstmatige baarmoeders.
Caroline Maessen
Caroline Maessen is onderzoeker bij het lectoraat Co-Design, werkt bij het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities en is docent aan het instituut voor Communicatie. Ze doet sinds kort promotieonderzoek onder de titel 'Future-readiness and adaptive anticipating: expanding future probing practices to connect far-future explorations with the present.'